Savoir-vivrowe porady
stoły do gastronomii
Zasady savor-vivre znane są od bardzo dawna. Kiedyś przestrzegane były bardzo rygorystycznie, aktualnie w życiu codziennym, odchodzą w zapomnienie. Czy takie podejście jest właściwe i słuszne? Wydaje się, że raczej nie.
Dzięki zasadom savoir-vivre przestrzeganym przy stole, posiłki są wyjatkowym przeżyciem. W świecie oficjalnych przyjęć dba się o tak zwaną etykietę. Postępuje się zgodnie z zasadami zebranymi w podręcznikach savoir-vivre.
Każdy zatem wie, czego się spodziewać i jakie są oczekiwania wobec nas. Na spotkaniach o charakterze luźniejszym, nierzadko zapominamy i nie stosujemy wspomnianych kanonów właściwego zachowania się, zatracając tym samym wzniosłość danej chwili. Aby uczynić z naszego posiłku moment zgodny ze wspomnianymi zasadami, musimy o nich pamiętać.
Po pierwsze zawsze z należytym nie tylko szacunkiem, ale i ogładą, należy przyjąć zaproszonych gości. Poświęcić im chwilę uwagi tak, aby poczuli się dla nas ważnymi. Gospodarz wita gości, pokazuje gdzie powinni zająć przeznaczone dla nich miejsca i dba o ich wygodę.
Druga zasadą jest estetyczne i adekwatne do powodu spotkania, nakrycie i przygotowanie stołu. Nie tylko uwzględniające ilość gości, ale także pokazujące przybyłym, jak bardzo ważnym dla gospodarza jest ta chwila. Tego rodzaju zachowania świadczą zawsze o nas, o naszym poziomie kultury.